„Zamień chemię na energię” – Julita Bator

13 lutego 2019

BASIA:

Kolejna pozycja Julity Bator, znanej nam już z „Zamień chemię na jedzenie” – książki rewolucjonizującej jadłospis i otwierającej oczy na produkty: czy to, co kupujemy, jest tym, co naprawdę chcemy zjeść. Tym razem chemię mamy zamienić na energię. W środku znajdziemy kilkadziesiąt przepisów na przekąski, mające nas pobudzić.

Dania zostały podzielone na kilka kategorii: propozycje szybkich dań i gotowych przekąsek białkowych, przepisy podstawowe, na słodko, wytrawne, z dodatkiem białka w proszku, koktajle. Książka rozpoczyna się kilkustronicowym wstępem o tym, co znajdziemy na następnych strona i dlaczego. Autorka podkreśla jednak, że przekąski, z których składa się ta książka kucharska są tylko uzupełnieniem pełnowartościowego posiłku, a nie jego zamiennikiem.

➡ „Zamień chemię na energię” – sprawdź, gdzie kupisz najtaniej! ⬅

Wadą lub zaletą – zależy od punktu widzenia lub wielkości rodziny, czyli liczby osób, dla których chcemy zrobić dane danie – jest liczba porcji. Wiele z przepisów ma u góry określone 8, 10, 15 sztuk. Z jednej strony, jeśli chcemy wypróbować przepis, nie wiedząc, czy nam zasmakuje – dobrze jest zrobić w małej ilości. Jeśli jednak danie okaże się pyszne, to smakołyk zbyt szybko się kończy. Obok adnotacji dotyczącej ilości podany jest także stopień trudności: łatwe, średnie, trudne – ale już tylko przeglądając książkę zorientujemy się, że większość z nich określona jest jako łatwa. I tak rzeczywiście jest. Brakuje tylko orientacyjnego czasu przygotowania.

Kilka przekąsek udało mi się zrobić. Niektóre zostały przyjęte z wielką aprobatą, inne niestety nie zasmakowały wszystkim kosztującym. Niemniej jest to świetna alternatywa dla kupnych słodyczy, zdecydowanie warta polecenia.

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękujemy Wydawnictwu Znak.

„Zamień chemię na energię” – sprawdź, gdzie kupisz najtaniej!

⏬⏬⏬⏬⏬

Autor książki: Julita Bator
Tytuł książki: Zamień chemię na energię: Zdrowie i siła na wynos
Język oryginalny: polski
Liczba stron: 208
Kategoria: Hobby
Gatunek: Kulinaria
Forma: Poradnik
Rok pierwszego wydania: 2018

Related posts:

"Kicia Kocia majsterkuje" - Anita Głowińska
"Kroniki Jaaru: Księga luster" - Adam Faber
"Roztańczona krew" - Gard Sveen