„Przyjemność” – Paul Bloom

9 sierpnia 2018

big_1200-przyj-frontBASIA:

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego lubimy to, co lubimy? Tyle się mówi, że dzisiejszy świat taki hedonistyczny (jakby wczorajszy czy przedwczorajszy był lepszy)…

Jak możemy przeczytać na okładce, świadomie czy nie, czujemy pociąg do ukrytych aspektów rzeczy i ludzi.

Autor po kolei rozkłada przyjemność na bardzo małe elementy składowe. Mówi o jej esencji i mocy wyobraźni, rozpatrując aspekty smakowe, seksualne, czasem na granicy bólu i bezpieczeństwa, które – tak! – niektórym właśnie sprawiają przyjemność.

Książka podzielona jest na osiem rozdziałów. Pierwszy o esencji przyjemności, wprowadzający w temat. Drugi o smakoszach, w którym – jak się nietrudno domyślić – jest mowa o jedzeniu, także o kontrowersyjnym kanibalizmie i o tym, jak wiedza o jedzeniu może zmienić podejście do niego, a także jak wiele wpływu na smak mają uczucia i wspomnienia.

Trzeci rozdział dotyczy podstępów łóżkowych, a w nim m.in. o tym, jakie trzy pytania powinna sobie postawić (i na nie odpowiedzieć) każda osoba szukająca partnera. Następnie w rozdziale czwartym dowiadujemy się, że dla niektórych jesteśmy nie do zastąpienia i przyjemność sprawia tylko towarzystwo oryginału. Rozdział piąty, zatytułowany „Występ, wykonanie, osiągnięcie” dotyczy szeroko pojętej sztuki. Następny, szósty, traktuje o wyobraźni, w przyjemności odgrywającej wielka rolę. Rozdział siódmy „Bezpieczeństwo i ból” pokazuje kontrowersyjne oblicze przyjemności jak sadyzm, paradoks horroru czy dlaczego lubimy się bać. No i na koniec, w ósmym rozdziale dowiadujemy się, dlaczego przyjemność ma znaczenie.

Książka popularnonaukowa, miejscami nasycona faktami i badaniami, jednak informacje te często podane są w bardzo humorystyczny sposób, co bardzo uprzyjemnia czytanie. Badania aktualne i… tak, w większości amerykańskie, ale co zrobić, skoro tylko oni wpadają na takie szalone pomysły, jak badania, z których wynika, że dzieci sądzą, że jabłka i jogurty wyjęte z torebki z McDonalds są smaczniejsze. Dzięki książce można dowiedzieć się wiele o przyjemności, ale także o sobie samym. Podczas czytania nie sposób nie zadawać sobie pytań typu: a co ja sam sądzę, co ja zrobiłbym na jej/jego miejscu.

Serdecznie polecamy, dla siebie i na prezent, jeśli chcemy komuś sprawić przyjemność ;)

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękujemy Wydawnictwu Smak Słowa.

Autor książki: Paul Bloom
Tytuł książki: Przyjemność: Dlaczego lubimy to, co lubimy?
Tytuł oryginalny: How Pleasure Works: The New Science of Why We Like What We Like
Język oryginalny: angielski
Tłumacz: Olga Dziedzic
Liczba stron: 240
Kategoria: Literatura naukowa i popularnonaukowa
Gatunek: Nauki społeczne
Rok pierwszego wydania: 2010
Rok pierwszego polskiego wydania: 2018

Related posts:

"Antyporadnik. Jak stracić męża, żonę i inne ważne osoby" - Mika Dunin
"Absurdy PRL-u" - Piotr Lipiński, Michał Matys
"Stąpając po cienkim lodzie" - Camilla Grebe

No Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>