Książka

„Przyjemność” – Paul Bloom

big_1200-przyj-frontBASIA:

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego lubimy to, co lubimy? Tyle się mówi, że dzisiejszy świat taki hedonistyczny (jakby wczorajszy czy przedwczorajszy był lepszy)…

➡ „Przyjemność” – sprawdź, gdzie kupisz najtaniej! ⬅

Jak możemy przeczytać na okładce, świadomie czy nie, czujemy pociąg do ukrytych aspektów rzeczy i ludzi.

Autor po kolei rozkłada przyjemność na bardzo małe elementy składowe. Mówi o jej esencji i mocy wyobraźni, rozpatrując aspekty smakowe, seksualne, czasem na granicy bólu i bezpieczeństwa, które – tak! – niektórym właśnie sprawiają przyjemność.

Książka podzielona jest na osiem rozdziałów. Pierwszy o esencji przyjemności, wprowadzający w temat. Drugi o smakoszach, w którym – jak się nietrudno domyślić – jest mowa o jedzeniu, także o kontrowersyjnym kanibalizmie i o tym, jak wiedza o jedzeniu może zmienić podejście do niego, a także jak wiele wpływu na smak mają uczucia i wspomnienia.

Trzeci rozdział dotyczy podstępów łóżkowych, a w nim m.in. o tym, jakie trzy pytania powinna sobie postawić (i na nie odpowiedzieć) każda osoba szukająca partnera. Następnie w rozdziale czwartym dowiadujemy się, że dla niektórych jesteśmy nie do zastąpienia i przyjemność sprawia tylko towarzystwo oryginału. Rozdział piąty, zatytułowany „Występ, wykonanie, osiągnięcie” dotyczy szeroko pojętej sztuki. Następny, szósty, traktuje o wyobraźni, w przyjemności odgrywającej wielka rolę. Rozdział siódmy „Bezpieczeństwo i ból” pokazuje kontrowersyjne oblicze przyjemności jak sadyzm, paradoks horroru czy dlaczego lubimy się bać. No i na koniec, w ósmym rozdziale dowiadujemy się, dlaczego przyjemność ma znaczenie.

➡ „Przyjemność” – sprawdź, gdzie kupisz najtaniej! ⬅

Książka popularnonaukowa, miejscami nasycona faktami i badaniami, jednak informacje te często podane są w bardzo humorystyczny sposób, co bardzo uprzyjemnia czytanie. Badania aktualne i… tak, w większości amerykańskie, ale co zrobić, skoro tylko oni wpadają na takie szalone pomysły, jak badania, z których wynika, że dzieci sądzą, że jabłka i jogurty wyjęte z torebki z McDonalds są smaczniejsze. Dzięki książce można dowiedzieć się wiele o przyjemności, ale także o sobie samym. Podczas czytania nie sposób nie zadawać sobie pytań typu: a co ja sam sądzę, co ja zrobiłbym na jej/jego miejscu.

Serdecznie polecamy, dla siebie i na prezent, jeśli chcemy komuś sprawić przyjemność ;)

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękujemy Wydawnictwu Smak Słowa.

„Przyjemność” – sprawdź, gdzie kupisz najtaniej!

⏬⏬⏬⏬⏬

Autor książki: Paul Bloom
Tytuł książki: Przyjemność: Dlaczego lubimy to, co lubimy?
Tytuł oryginalny: How Pleasure Works: The New Science of Why We Like What We Like
Język oryginalny: angielski
Tłumacz: Olga Dziedzic
Liczba stron: 240
Kategoria: Literatura naukowa i popularnonaukowa
Gatunek: Nauki społeczne
Rok pierwszego wydania: 2010
Rok pierwszego polskiego wydania: 2018

Sprawdź także: