Książka

„Ziemniaki” – Weltbild

pyrasyBASIA:

Ziemniak – warzywo jak każde inne? A no właśnie nie. Ziemniak nie jest typowym warzywem, ba! Bardzo często w ogóle nie jest traktowany jako warzywo. Jednak jego zastosowanie i to co można z niego wyczarować… Nie dorówna mu żadne inne warzywo, być może nawet zawierające więcej witamin.

Oprócz najbardziej popularnych ziemniaków w mundurkach (bądź bez), wszechobecnych w restauracjach frytek, czy też częstego ugniatanego puree, w tej małej książeczce znajdziemy kilka sposobów na ziemniaczaną zupę, kilkanaście odmian placków, a nawet… koktajl.

Osobiście polubiłam smak ziemniaka, kiedy zaczęłam go jeść… rzadziej, stosować w jadłospisie raz w tygodniu, ale ta mała książeczka potrafi zachęcić do wypróbować go częściej, w towarzystwie coraz to innych składników, a nie tylko do kotleta i w zupie.

Miłośnikom, a także (a może przede wszystkim?) przeciwnikom kartofli/ziemniaków/pyrków, w zależności od regionu – gorąco polecam!

Recenzja książki jest efektem współpracy z
takczytam

Tytuł książki: Ziemniaki w kuchni różnych krajów, przystawki i dania obiadowe
Język oryginalny: niemiecki
Tłumacz: Urszula Kostrzyńska
Liczba stron: 240
Kategoria: Hobby
Gatunek: Kulinaria
Forma: Poradnik

Sprawdź także: