„Ziemniaki” – Weltbild

26 czerwca 2015

pyrasyBASIA:

Ziemniak – warzywo jak każde inne? A no właśnie nie. Ziemniak nie jest typowym warzywem, ba! Bardzo często w ogóle nie jest traktowany jako warzywo. Jednak jego zastosowanie i to co można z niego wyczarować… Nie dorówna mu żadne inne warzywo, być może nawet zawierające więcej witamin.

Oprócz najbardziej popularnych ziemniaków w mundurkach (bądź bez), wszechobecnych w restauracjach frytek, czy też częstego ugniatanego puree, w tej małej książeczce znajdziemy kilka sposobów na ziemniaczaną zupę, kilkanaście odmian placków, a nawet… koktajl.

Osobiście polubiłam smak ziemniaka, kiedy zaczęłam go jeść… rzadziej, stosować w jadłospisie raz w tygodniu, ale ta mała książeczka potrafi zachęcić do wypróbować go częściej, w towarzystwie coraz to innych składników, a nie tylko do kotleta i w zupie.

Miłośnikom, a także (a może przede wszystkim?) przeciwnikom kartofli/ziemniaków/pyrków, w zależności od regionu – gorąco polecam!

Recenzja książki jest efektem współpracy z
takczytam

Tytuł książki: Ziemniaki w kuchni różnych krajów, przystawki i dania obiadowe
Język oryginalny: niemiecki
Tłumacz: Urszula Kostrzyńska
Liczba stron: 240
Kategoria: Hobby
Gatunek: Kulinaria
Forma: Poradnik

Related posts:

"Turkusowe szale" - Remigiusz Mróz
"Śmieszne kostiumy. Układanki, przebieranki" - wyd. Wilga
"Maszyny i pojazdy. Budowa drogi" - Monika Wittmann

One Comment

  • Ruda 26 czerwca 2015 at 20:39

    Och, uwielbiam ziemniaki :) Wybierasz ciekawe pozycje książkowe :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>