„Szybkie przekąski. 3 składniki / 15 minut” – Melanié Martin

1 lutego 2018

szybkie_przekaski_midiBASIA:

Książka kulinarna, oferująca różnorodne dania lub dodatki do nich – jak np. sos guacamole. Podane przepisy mogą się nadać zarówno jako śniadanie, obiad czy kolacja, lub deser. Większość na słono, kwaśno, ostro, ale znajdzie się też kilka na słodko.

➡ „Szybkie przekąski. 3 składniki / 15 minut” – sprawdź, gdzie kupisz najtaniej! ⬅

Na początku mamy wypisane i pokazane wszystkie bazowe składniki użyte w książce. Następnie – na każdej stronie – mamy pokazane składniki: część z nich jako podpisany obraz, cześć dopisane poniżej. Obok, w kilku zdaniach, znajdziemy przepis na przygotowanie potrawy, podzielony na kilka kroków. Na następnej stronie lub obok dopisany jest czas przygotowania i czas gotowania.

Zalety:
+ Ciekawe przepisy

+ Łatwy poziom trudności. Niektóre są tak łatwe, że spokojnie można zrobić je razem z dziećmi.

➡ „Szybkie przekąski. 3 składniki / 15 minut” – sprawdź, gdzie kupisz najtaniej! ⬅

Wady:
– Otóż nie takie szybkie te przekąski. Mają nieadekwatny czas przygotowania i nie pomoże tu nic słowo „szybkie”. Jeśli chcemy korzystać z tej książki bez nerwów, zignorujmy informację dotyczącą czasu przygotowania.

– Liczba składników rzadko kiedy kończy się na tytułowych 5.

– Brak zdjęcia do kilkunastu przepisów – dla mnie ważne jest zobaczenie końcowego efektu, żeby wiedzieć, do czego dążyć; to bardzo ułatwia pracę.

– Różnorodność – bardzo przeze mnie doceniania w kuchni – w tej książce wprowadza chaos. Książka należy do serii 3/15, przy czym mam wrażenie, że czego nie podali w pozostałych trzech książkach, po prostu wrzucili do tej jednej.

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękujemy Wydawnictwu Jedność.

„Szybkie przekąski. 3 składniki / 15 minut” – sprawdź, gdzie kupisz najtaniej!

⏬⏬⏬⏬⏬

Autor książki: Melanié Martin
Tytuł książki: Szybkie przekąski. 3 składniki / 15 minut
Tytuł oryginalny: Petits plants étudiants. 3 à cinq ingrédients / 15 minutes
Język oryginalny: francuski
Tłumacz: Zofia Pająk
Liczba stron: 104
Kategoria: Hobby
Gatunek: Kulinaria
Forma: Poradnik
Rok pierwszego wydania: 2015
Rok pierwszego polskiego wydania: 2017

Related posts:

"Ostatnia prowokacja" - Louise Lee
"Tak sobie wyobrażałam śmierć" - Johanna Mo
"Royal. Korona ze stali" - Valentina Fast