„Nauka w kuchni” – Michał Kuźmiński

20 marca 2019

PRZEMEK:

Do tej pory twórczość Michała Kuźmińskiego trafiała do mnie jedynie w formie książek pisanych w duecie z żoną – Małgorzatą. Znakomitych lektur, dodajmy. Ponieważ nie czytam prasy, nie miałem styczności z artykułami autora, publikowanym w Tygodniku Powszechnym – ba, nie wiedziałem nawet o ich istnieniu. Kiedy jednak usłyszałem o tej książce podświadomie czułem, że powinienem się z nią zapoznać.

Przyznam szczerze, że miałem nieco inne – nie do końca nawet wiem, jakie – oczekiwania względem „Nauki w kuchni”. Spodziewałem się (czy może raczej: obawiałem) mnóstwa przepisów, okraszonych paroma anegdotkami, naukowymi wywodami itp. Cóż – zdecydowanie za nisko zawiesiłem autorowi poprzeczkę, a w efekcie otrzymałem coś zupełnie odwrotnego i… porywającego. Konkretne, solidne, rzetelne artykuły dotyczące różnych dziedzin nauki, łączące się jednak z kuchnią, okraszone garstką intrygujących przepisów kulinarnych.

Poczynając od ludzi bardzo pierwotnych i ich prowizorycznych sposobów pozyskiwania i przetwarzania żywności, Michał Kuźmiński stopniowo odkrywa przed nami kolejne fazy rozwoju naszych kulinarnych umiejętności nie tylko przygotowywania potraw, ale i wytwarzania odpowiednich ku temu narzędzi, nie bojąc się przy tym z pozoru nietypowych pytań i odpowiedzi. Bo zastanawialiście się kiedyś, czy jajko może eksplodować w mikrofalówce? Czy astronauci jedzą lody, a jeśli tak – jak one smakują? Co z tym glutenem i jego złym wpływem na nasze samopoczucie? I co z tym zakwasem chlebowym? Hmm?

Zapewniam Was, że od tej lektury nie można się oderwać. Można natomiast… zgłodnieć. I to bardzo. Zatem najedzonych, ale głodnych wiedzy, gorąco zachęcam do sięgnięcia po „Naukę w kuchni”. To smakowita lektura, zapewniająca pożywną dawkę wiedzy niecodziennej. Jak głosi tekst na okładce: „Kopalnia naukowej wiedzy u fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania” – i ja się pod taką definicją podpisuję jedną ręką. Drugą mam zajętą jedzeniem ;)

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękujemy Wydawnictwu Znak.

Autor książki: Michał Kuźmiński
Tytuł książki: Nauka w kuchni: Przełomowe historie sztuki kulinarnej
Język oryginalny: polski
Liczba stron: 416
Kategoria: Literatura naukowa i popularnonaukowa
Gatunek: Popularnonaukowa
Forma: Esej / zbiór esejów
Rok pierwszego wydania: 2018

Related posts:

"Papugi z placu d'Arezzo" - Éric-Emmanuel Schmitt
"Jak działa szczęście. Klucz do radości w pracy i w życiu" - Srikumar Rao
"Niebieski ptak" - Joyce Carol Oates