„Kuchnia bez konserwantów czyli wytwarzanie żywności w domu” – Lisa Casali

7 kwietnia 2017

skład.inddBASIA:

Alergie, choroby, złe samopoczucie, ospałość bądź nadpobudliwość – te dolegliwości mogą mieć swój początek na twoim talerzu. Sztuczne dodatki, chemiczne związki, i tytułowe konserwanty – tego nie da się uniknąć w sklepowych produktach. Recepta na jedzenie pozbawione śmieci, a pełne wartościowych składników? Wytwarzanie jej samodzielnie! Pomocą w tym procesie zmiany życia na lepsze może być jedna z tegorocznych premier Wydawnictwa Jedność, zatytułowana „Kuchnia bez konserwantów czyli wytwarzanie żywności w domu”.

Zrobienie owsianki, ciasta czy nawet bułki nie wydaje się być wyczynem, a przepisy na to znajdziemy na większości blogów i stronach kulinarnych. Pieczenie chleba także stało się coraz popularniejsze, ale samodzielne zrobienie kostki rosołowej, masła, musztardy, zupki, która wymaga tylko zalania wodą czy żelek owocowych wydaje się już budzić w co poniektórych podziw, w co poniektórych przerażenie – niesłusznie, autorka udowadnia, że można te dania wykonać samodzielnie.

Książka ma trzy rozdziały. W pierwszym, zatytułowanym „Co to jest samodzielne wytwarzanie żywności” dowiadujemy się, na czym to polega, jakiego sprzętu będziemy do tego potrzebować, jak zaczęła się historia domowej produkcji jedzenia u autorki i co dzięki temu zyskała. Drugi rozdział to zbiór przepisów, uporządkowanych grupami, do których należą poszczególne produkty. Mamy np. nabiał, a w nim jogurt, kefir, ser, masło… analogicznie chleb i inne wypieki, makaron, przetwory czy śniadanie i podwieczorek, zawierające propozycje na te porę dnia, ale także ciekawie brzmiące jak „Z torebki -wystarczy tylko dodać wodę”, czy „dania nie gorsze od innych”, zawierające np. przepis na warzywny hamburger. Dla łasuchów są także lody, cukierki i czekoladki. Ostatni rozdział to „Ogród na balkonie”. Tutaj dowiemy się, jak stworzyć ekologiczny, wydajny ogród na metrze kwadratowym. Autorka krok po kroku pokazuje nam, czego do tego potrzebujemy i jak to zrobić, a także jak radzić sobie z pasożytami, jak wyprodukować ziemię próchniczą i wiele innych porad w tym temacie, których próżno szukać w internecie.

Na końcu książki znajdziemy jeszcze informacje, gdzie szukać niektórych trudno dostępnych składników lub urządzeń, tradycyjnie bibliografię i alfabetyczny spis przepisów.

Wcześniej samodzielne wytwarzanie żywności w domowym zaciszu wydawało mi się być niesamowicie trudne, skomplikowane i czasochłonne. Owszem – przygotowanie sezamków, chleba, czy ciasta francuskiego zajmie nam znacznie więcej czasu niż kupienie ich w sklepie, jednak smak, wartości odżywcze, satysfakcja i zdrowie, a często także koszty zwrócą się nam.

Smacznego i na zdrowie :)

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękujemy Wydawnictwu Jedność.

Autor książki: Lisa Casali
Tytuł książki: Kuchnia bez konserwantów czyli wytwarzanie żywności w domu
Tytuł oryginalny: Autoproduzione in cucina. Fai da te tutto quello che di solito acquisti per risparmiare e mangiare bene
Język oryginalny: włoski
Tłumacz: Edyta Tkaczyk-Borówka
Liczba stron: 200
Kategoria: Hobby
Gatunek: Uroda i zdrowie
Forma: Poradnik
Rok pierwszego wydania: 2013
Rok pierwszego polskiego wydania: 2017

Related posts:

"Wielki ilustrowany słownik angielsko-polski dla dzieci i młodzieży" - Wyd. Fenix
"Korytarzem w mrok" - Lois Duncan
"Dyskwalifikacja" - Tadeusz Paleczny

No Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>