„Japonki nie tyją i się nie starzeją” – Naomi Moriyama, William Doyle

31 maja 2016

japonkiAGNIESZKA:

Sięgając po tę książkę nie wiedziałam, czego się spodziewać. Japonia i jej kultura są mi bardzo bliskie, gdyż na co dzień uwielbiam czytać mangę  – japońskie komiksy oraz oglądać anime – japońskie animacje. Jeśli chodzi jednak o jedzenie, pojęcie miałam jedynie takie – Japończycy na pewno jedzą dużo ryb, bo ciągle słyszy się o sushi i ryż to też pewnie podstawa. Jednak kiedy sięgnęłam po książkę zobaczyłam, że bogactwo japońskiego jedzenia to nie tylko ryż i ryby.

Naomi Moriyama opowiada nam swoją historię oraz wprowadza nas w tajniki japońskiej kuchni domowej jej mamy – Shizuko. Kiedy Naomi wyjechała na staż do Stanów Zjednoczonych, była przerażona, jak dużo jedzenia pochłaniają Amerykanie. Dużo i w dużych ilościach. Po powrocie okazało się, że nieoczekiwana zmiana diety przyprawiła ją o 12 dodatkowych kilogramów wagi. Jednakże po ponownym przejściu na japońskie dania Naomi znów schudła i wróciła do poprzedniej wagi. Zawdzięcza to tokijskiej kuchni swojej matki. Jakie są podstawowe dania, jakie są sekrety tokijskiej kuchni, oraz jakie jest siedem filarów japońskiej kuchni – tego wszystkiego dowiecie się, czytając „Japonki nie tyją i się nie starzeją”.

Mnie osobiście najbardziej zainteresowały statystyki, znajdujące się we wstępie książki, które dały wiele do myślenia (choć Polska ani razu nie została w nich ujęta, to mniej więcej wiedziałam, z kim się utożsamić). Zainteresowały mnie i zarazem zszokowały. Tym samym postanowiłam z ziemniaków trochę bardziej przerzucić się na zdrowszy ryż, nie używać tyle tłuszczy w kuchni, oraz czytając różnorakie przepisy doszłam do wniosku, że choć w naszych sklepach ciężko będzie znaleźć te egzotyczne składniki, to zapewne niedługo wybiorę się do jakieś japońskiej restauracji, by spróbować któregoś z opisanych w książce dań. Dodam, że przepisy są bardzo dobrze przedstawione, więc jeśli ktoś ma czas i chce się pobawić z gotowaniem i zdrowszą kuchnią (ponoć najzdrowszą na świecie), to na pewno znajdzie coś dla siebie ;)

Do przeczytania zachęcam wszystkich, którzy w jakiś sposób interesują się Japonią, oraz tych, którzy szukają zdrowszego trybu życia, ale także osoby, które uwielbiają dowiadywać się nowych wiadomości, jakie ciężko czasem uzyskać z innych źródeł.

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękujemy Wydawnictwu Muza.

Autor książki: Naomi Moriyama, William Doyle
Tytuł książki: Japonki nie tyją i się nie starzeją
Tytuł oryginalny: Japanese Women Don’t Get Old or Fat
Język oryginalny: angielski
Tłumacz: Magdalena Macińska
Liczba stron: 288
Kategoria: Hobby
Gatunek: Uroda i zdrowie
Forma: Poradnik
Rok pierwszego wydania: 2005
Rok pierwszego polskiego wydania: 2016

Related posts:

"Lotnisko w Monachium" - Greg Baxter
"Myszorek Jorge i Papież Franciszek. Przyjaźń w sercu Watykanu" - Stefano Gorla
"Tylko umarli wiedzą" - Ryszard Ćwirlej

2 Comments

  • Naomi Moriyama 2 czerwca 2016 at 19:25

    What a lovely book review by AGNIESZKA on „Japonki nie tyją i się nie starzeją”, the Polish Edition of „Japanese Women Don’t Get Old or Fat: Secrets of My Mother’s Tokyo Kitchen.” I hope many people will read the book, enjoy incorporating the Japan-style food habits and lifestyle, and have a healthy-long life!
    Thank you!
    Big hugs,
    Naomi

    • Agnieszka 3 czerwca 2016 at 08:08

      Thank you very much!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>