„Doradca smaku 2″ – Michel Moran

21 sierpnia 2015

doradca-smaku-czesc-2-b-iext28523641Miłośnikom kulinarnych szaleństw tego pana raczej nie trzeba przedstawiać – juror popularnego programu kulinarnego, znany restaurator i kucharz wrócił na rynek wydawniczy z drugim tomem swojego „Doradcy smaku”. Pierwszą książkę miałem okazję przeglądać u szwagra i mi – nieukowi kuchennemu – wydawała się ciekawym poradnikiem, z którym mógłbym nie spalić połowy domu. Jak wypadło moje spotkanie z drugim tomem?

Michel Moran dzieli przepisy na trzy kategorie: proste, lekkie oraz szybkie. Już pobieżny przegląd potraw sprawia, że ślinka nam cieknie, a palce aż świerzbią, rwąc się do kuchennego blatu i wymaganych ingrediencji. Bo czemuż by nie przygotować pizzy po… francusku? Tarty – zamiast na słodko – z cebulą i boczkiem? A może ciasto biszkoptowe, nie wymagające pieczenia? Orientalną keftę (której sama nazwa brzmi egzotycznie) lub jabłka – uwaga! – miłości? ;)

Mógłbym tytuły intrygujących przepisów wymieniać w nieskończoność (no dooobra, do 80, bo tyle znajduje się w książce), ale nie w tym rzecz. Istotne jest to – przynajmniej z punktu widzenia takich laików, jak ja – że potrawy naprawdę nie wydają się skomplikowane. Proces przygotowywania każdej z nich jest opisany w przystępny sposób, ponadto został okraszony zdjęciami typu krok-po-kroku, co ułatwia odnajdywanie się w kulinarnych labiryntach.

Czy warto sięgnąć po tę książkę? Widzę tylko jedno, zasadnicze przeciwwskazanie – możecie ugrząść na dobre w kuchni tak Wam się spodobają porady „Doradcy smaku” ;)

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękuję Wydawnictwu MUZA S.A..

Autor książki: Michel Moran
Tytuł książki: Doradca smaku 2
Liczba stron: 176
Kategoria: Hobby
Gatunek: Kulinaria
Forma: Poradnik
Rok pierwszego polskiego wydania: 2015

Related posts:

"Skrzat nie śpi" - Astrid Lindgren
"Święta dzieci z dachów" - Mårten Sandén, Lina Bodén
"Latarnik" - Camilla Läckberg

No Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>