„Dieta 5:2. 150 prostych przepisów na posiłki poniżej 300 kcal, które pozwolą Ci schudnąć” – Samantha Logan

8 czerwca 2015

52W kwestii odchudzania nigdy nie potrzebowałem zasięgać porad – odpowiedniejsze dla mnie byłyby chyba pozycje typu „jak troszkę przytyć”, opcjonalnie „jak nabrać masy, żeby było w czym rzeźbić” ;). Od dłuzszego czasu jednak staramy się po prostu zdrowo odżywiać, a przepisy zawarte w diecie – przynajmniej na mój chłopski rozum – powinny mieć na względzie nasze zdrowie.

Sama tytułowa „dieta 5:2″ jest tak prosta i intuicyjna, że poświęcono jej w książce AŻ 2 STRONY. Zatem, w jeszcze większym skrócie – przez 5 dni w tygodniu jemy swobodnie, pozostałe 2 to dni „postne”, kiedy mężczyzna ogranicza się do 600, a kobieta do 500 kcal. Co istotne, dni te nie muszą występować „pod rząd”.

Istotą książki są przepisy poniżej 300 kcal (często nawet oscylujące bliżej setki), pozwalające zdrowo i smacznie odżywiać się w czasie owego postu. Czytelnik znajdzie tu zatem, podzielone na poszczególne rozdziały, następujące posiłki:

* Śniadania i koktajle owocowe
* Sałatki
* Zupy
* Mięsa i inne podstawowe źródła białka
* Rozsądne dodatki
* Propozycje wegetariańskie
* Niskokaloryczne nagrody oraz słodkości i przekąski, którymi można się delektować bez poczucia winy

Samantha Logan wszystkie 150 przepisów samodzielnie stosowała w diecie 5:2, dzięki której schudła niemal 14 kilogramów. Jeśli zatem zamierzacie się odchudzać, dajcie szansę jej pomysłom. Jeśli natomiast uważacie, że Wasza waga jest w porządku – potraktujcie tę pozycję jako książkę kucharską, pełną pomysłów na zdrowe, smaczne i lekkie posiłki.

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego gorąco dziękuję
Grupie Wydawniczej Helion (Septem).

Autor książki: Samantha Logan
Tytuł książki: Dieta 5:2. 150 prostych przepisów na posiłki poniżej 300 kcal, które pozwolą Ci schudnąć
Tytuł oryginalny: The 5:2 Fast Diet Cookbook: 150 Easy Fat-Burning Recipes Under 300 Calories
Język oryginalny: angielski
Tłumacz: Arkadiusz Romanek
Liczba stron: 184
Kategoria: Hobby
Gatunek: Kulinaria
Forma: Poradnik
Rok pierwszego polskiego wydania: 2015

Related posts:

"Złowroga charyzma Adolfa Hitlera" - Laurence Rees
"Przed świtem" - Stephenie Meyer
"Umarły Las" - Adam Wajrak, Tomasz Samojlik

No Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>