„Dania z ziemniaków. 3 składniki / 15 minut” – Melanié Martin

5 grudnia 2017

dania-ziemniakBASIA:

Książka kulinarna, w której znajdziemy przepisy oparte na ziemniakach. Znajdziemy tam zapiekanki, sałatki, ziemniaki zapiekane, faszerowane, pieczone, idealne purée, a także ziemniaczaną zupę, chipsy, krokiety, gofry, placki czy pizzę.

Na początku mamy wypisane i pokazane wszystkie bazowe składniki użyte w książce. Następnie – na każdej stronie – mamy pokazane składniki: część z nich jako podpisany obraz, cześć dopisane poniżej. Obok, w kilku zdaniach, znajdziemy przepis na przygotowanie potrawy, podzielony na kilka kroków. Na następnej stronie lub obok dopisany jest czas przygotowania i czas gotowania.

Zalety:
– Różnorodność. Naprawdę nie miałam pojęcia, że z ziemniaków można tyle zrobić. Przepisy mocno różnią się od siebie i nie jest to kwestia wymiany kilku składników na inne, ale każdy z nich to naprawdę całkiem nowy pomysł.
– Przy ziemniakach podana jest odmiana, która najlepiej nadaje się do wykonania przepisu, co także urozmaica nasze spożycie ziemniakó także o bataty czy ziemniaki fioletowe.
– Na dole strony, przy niektórych przepisach, znajduje się napis „warto wiedzieć”, informujący o dostępnych alternatywach. rzykłądowo- przy gofrach ziemniaczano-serowych, jeśli nie mamy gofrownicy, możemy użyć foremki silikonowej i upiec „gofry” w piekarniku.
– Książka jest wydana bardzo apetycznie. Wszystko jest odpowiednio rozmieszczone i czytelne.

Wady:
– Nie do wszystkich przepisów zamieszczone jest zdjęcie. Lubię wiedzieć, czy efekt przypomina ten zamierzony.
– Hasła „3-5 składników” i „15 minut” powinny mieć gwiazdkę. w książce znajdziemy oczywiście takie przepisy, jednak obok wielu innych, do których składników potrzebnych jest 8, a danie zajmuje pół godziny, godzinę lub więcej.
– Co więcej, czas na przygotowanie, który rzekomo ma nam zająć 15 minut i mniej, rzadko kiedy tyle zajmuje.

Jeśli lubisz ziemniaki i jesteś ciekawy, co można z nich wyczarować – polecamy. Jeśli często musisz przygotować coś szybko i kusi Cię te 15 minut i 3 składniki – raczej poszukaj czegoś innego.

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękujemy Wydawnictwu Jedność.

Autor książki: Melanié Martin
Tytuł książki: Dania z ziemniaków. 3 składniki / 15 minut
Tytuł oryginalny: Spécial pommes de terre. 3 à cinq ingrédients / 15 minutes
Język oryginalny: francuski
Tłumacz: Zofia Pająk
Liczba stron: 104
Kategoria: Hobby
Gatunek: Kulinaria
Forma: Poradnik
Rok pierwszego wydania: 2016
Rok pierwszego polskiego wydania: 2017

Related posts:

"Domofon" - Zygmunt Miłoszewski
"Superżywność: Jedzenie i medycyna przyszłości" - David Wolfe
"Awaria małżeńska" - Natasza Socha, Magdalena Witkiewicz