„Czerwone złoto” – Tom Hillenbrand

23 stycznia 2017

czerwone-zloto-b-iext44221964PRZEMEK:

Po lekturze „Diabelskiego owocu” od razu rzuciłem się na drugi tom, by jak najdłużej utrzymać się w morderczo-spożywczych klimatach. Efekt? Muszę przyznać, że Tomowi Hillenbrandowi nie brakuje ani ogromnej wiedzy, ani równie wielkiej kreatywności ;)

Xavier Kieffer, znany już nam z poprzedniego tomu kucharz i (w pewnym sensie) detektyw-amator, zostaje przez burmistrza zaproszony na pewną szczególną imprezę. Ma być ona ukoronowaniem wielu lat pracy w kuchni dla Ryuunosuke Mifune, japońskiego mistrza kuchni rybnej, znającego się na przyrządzaniu tych zwierząt jak mało kto.

W nie do końca jasny sposób mężczyzna nagle umiera podczas przyrządzania pokazowego posiłku, a jego stan wskazywać może albo na alergię, albo zatrucie. Pytanie, komu mogłoby zależeć na jego śmierci – zwłaszcza, że potrawy wychodzące spod jego rąk stanowią ekstraklasę same w sobie. Wkrótce Xavier po raz kolejny rozpoczyna prywatne śledztwo…

Tym razem wszystko kreci się wokół ryb, a przynajmniej na to wskazują wszystkie znaki na niebie i na ziemi. Czeka nas (stety lub niestety tylko literacka) podróż w miejsca zarówno masowego, jak i rytualno-turystycznego połowu tuńczyków, odkryjemy zasady dotyczące nie tylko łowienia, ale i handlu tymi rybami na terytorium Unii Europejskiej, a w dodatku czeka nas nie lada zagadka, kto stoi za tym wszystkim i jaki ma w tym cel.

Tom Hillenbrand odkrywa przed nami arkana pracy kulinarnej w taki sposób, że aż chciałoby się razem z bohaterami wędrować pomiędzy Francją a Luksemburgiem, byle nacieszyć wzrok i kubki smakowe odpowiednio przyrządzonymi potrawami – nawet, jeśli nie lubimy ryb ;)

„Czerwone złoto” czyta się równie szybko i przyjemnie, co „Diabelski owoc” – dlatego też jestem przeogromnie ciekaw, jak potoczą się dalsze losy Andreasa i jego znajomych. No, ale to już temat na zupełnie inną recenzję ;)

Za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego
gorąco dziękujemy Wydawnictwu Smak Słowa.

Autor książki: Tom Hillenbrand
Tytuł książki: Czerwone złoto
Tytuł oryginalny: Rotes Gold
Język oryginalny: niemiecki
Tłumacz: Anna Krochmal, Robert Kędzierski
Liczba stron: 368
Kategoria: Literatura piękna
Gatunek: Thriller/sensacja/kryminał
Forma: Powieść
Rok pierwszego wydania: 2012
Rok pierwszego polskiego wydania: 2016

Related posts:

"Hobbit i filozofia" - Gregory Bassham, Eric Bronson, William Irvin
"Oczy szeroko otwarte" - Noreena Hertz
"Wotum nieufności" - Remigiusz Mróz

No Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>